Då har vi ännu en gång fått chansen att uppleva detta fantastiska när våra Belgares urinstinkter vaknar.
Tusen, tusen stor TACK till er alla som trotsade det bistra vädret och kom med era fantastiska hundar.
 

Önskar att flera av våra Belgar-entusiaster någon gång i livet får uppleva detta, för våra Belgare har fortfarande otroliga vallanlag och det ligger dom så nära. Då man plötsligen ser att hunden ändrar sitt beteende från att -Hej, skall vi leka,  till -Jag menar allvar, håll ihop er, då vet man att polletten ramlat ner och det är en upplevelse.

Man får verkligen uppleva våra Belgares fantastiska instinkter som super koncentration, mycket signalkänsliga, snabba reaktionsförmåga, något som Herden avlat på, uppskattat och lovordat. Vi fick även chansen att uppleva två Holländska Herdehundars vallteknik och det var inte helt olikt våra Belgares. Tack Mary!

Våran fantastiska vallinstruktör Helené hade fullt upp med ivriga hundar och människor. Som vanligt hade hon ett otroligt lugn och tålamod med oss alla amatörer. Helené hade för dagen också hjälp av den mycket kunniga Therese som gav oss goda råd.

Vi började med teori, fika och världens godaste morotskaka som Helené hade bakat. Med hjälp av leksaksfår och hund så visade Helené vad vi skulle ut och öva på och vad som skulle hända. Hon berättade allmänt hur olika raser vallar, kroppsvallning, eyevallning, skallvallning m.m.

När vi efter lottning av turordning skulle börja, var fåren i ett hägn. Helené vill se hur hund, får och förare samarbetade. När alla fått goda råd vad som gällde just för sitt ekipage, togs hägnet bort och då börjades övningen med långlina på hunden och lösa får. Hund och förare fick öva på att vända fåren, s.k. staketvallning. Man motade fåren åt ett håll och gick sedan i en stor båge och mötte upp fåren och vallade dom åt motsatt håll. Detta upprepades flera gånger. En av tackorna testade ibland hundarna och stannade kvar öga mot öga och då kunde man se hur stark hunden var.


Vi avslutade dagen med korvgrillning över öppna spisen, massa skratt och intressanta diskussioner. Vi är jätteglada att vi kunde genomföra detta och vet att flera av er kommer att försöka fortsätta med att valla. Lycka till och en stor KRAM till samtliga ni var alla enormt duktiga:


 

Linda´s Laekenois Lakkebo´s Arraz  Azcot 4 månader

Mary`s tre hundar Laekenois Vajerts Xena 7 år

Holländsk Herdehund Pokenas Sweet Solo Suprise 1,5 år

Holländsk Herdehund Roughrags Fillipa 6 år

Per´s Tervueren Red Attraction Beast 6 år

Susanne och Hans tre hundar Tervueren Laggartorps Fame Fatale Mira 2 år

Groenendael Laggartorps Dark Fighter 2 år

Groenendael Oresprays E´Clipse 7 år