Dizza, Hans, Ringil, Anita, Enzo och Hassan

Vi kommer båda två från den underbart vackra staden Nynäshamn. Havs staden som ligger 60 km söder om Stockholm. Nynäshamn var en mycket harmonisk och lugn stad att växa upp i med en fantastisk skärgård, där båt var ett måste för många familjer.
1975 flyttade Hans arbete (SGI, Statens Geotekniska Institut) från Stockholm till Linköping och vi följde med flyttlasset. Det var i den vevan vårt stora hundintresse vaknade.

”Blackie”

1976 köpte vi vår första hund som blev en fantastisk Bearded Collie, BLACK-ABRAHAM ”Blackie”. En härlig kille och otroligt lättlärd. Vi åkte på hundutställningar och gjorde BC-gruppens arbetsprov med gott resultat, tränade lydnad och började valla får med honom. Vallningen gick lite trögt i början men med en envis Hans så vaknade vallinstinkterna snabbt. På hans första vallhundstävling som anordnades av Klubb Herden blev han godkänd till våran stora lycka. Klubb Herden startades av oss och den mycket omtyckta och hundkunniga ANDERS GLAD i spetsen för ett gäng entusiaster med udda vallhunds raser.

ANDERS GLAD

Intresset för vallning vaknade allvarligt upp hos oss och 1978 gav vi oss iväg till England för att studera hur man arbetar och kommenderar sina hundar med visselsignaler. Vi blev mycket väl bemötta av våra värdfamiljer som tog med oss på vallhundstävlingar, dressyrkurser, fårklippning m.m. En mycket lärorik resa som vi sent kommer att glömma.

GLEN och DOT

Väl hemma i Sverige och med stor inspiration köpte vi två Border Collies, GLEN och DOT, av Anders Glad, våran ledsagare inom vallning.
Träning startades direkt med att vi pendlade bakom fåren med valparna i våra famnar. Man kunde se valparnas stora koncentration och vallanlag. När dom blev äldre vallades det med lång lina tills vi kunde styra dom med lydnad. En spännande, intressant och mycket lärorik tid och efter cirka 10 månader hade vi fullfjädrade vallhundar som kommenderades med visselsignaler. Dom flyttade senare till kreatursbönder där dom gjorde en fantastisk arbetsinsats.

EVA

Vår dotter EVA föddes i november 1978 och vår son MICHAEL föddes i februari 1980. Båda växte upp i ett mycket intensivt hundliv. Dom fick snällt följa med på utställningar, mentaltester, lydnad, hundträffar, vallning m. m. En gång sa en valpköpare till oss att det skulle vara lag på att alla uppfödare skulle ha små barn för att deras hund blev så lycklig varje gång han såg ett barn. Eva studerar just nu på Örebro universitet för att bli socionom och Michael arbetar på Green Cargo.

MICHAEL

Vår första Belgare kom till oss 1977 och var den otroligt stiliga och charmiga Tervueren killen CARDINAUX ”Nalle”. Vi blev totalt blixtförälskade i rasen och blev fast för livet.
Ett stort intresse för rasklubben AfBV vaknade och vi tog över arbetet med klubbens rasregister. Senare bildades omplaceringsverksamhet och valphänvisning som vi administrerade. Hans blev invald i styrelsen med olika uppdrag som bl. a ledamot, sekreterare och ordförande. Vi och några andra eldsjälar startade AfBV N-V-Ds lokaldistrikt (Närke-Värmland-Dals) som anordnade aktivitetsträffar, officiella hundutställningar, mentaltester m. m.
Nyfikenheten på den strävhåriga varianten Laekenois gjorde att vi gav oss ut och knöt fantastiska band med entusiaster i hela världen. Vi kände oss som en i ”familjen” och blev uppbackade av samtliga vi mötte på vår väg. Vi är mycket tacksamma för detta.
Vår första Laekenois CILLI VOM FLOESSERDORF kom från Schweiz 1984. Det blev en stor tragedi när tåget tog hennes liv endast två månader efter hennes hemkomst till oss. Fred och Lucie Schmid-Joggi (kennel vom Floesserdorf) hade då nyfödda småsyskon till vår Cilli och erbjöd oss en ny valp. Efter en tid blev saknaden efter Laekenois för stor och vi tackade ja till erbjudandet. 1985 kom den underbara Laekenois tiken DIZZA VOM FLOESSERDORF som sedan lade grunden för Laekenois stammen på kennel Fannyhill.

Många betydelsefulla belgare har passerat vårt liv Alla har lämnat oförglömliga spår efter sig och vi presenterar dessa storheter under OFÖRGLÖMLIGA.